موهای گنبد قابوس سبز شد!
به گزارش مجله رویگری، جدیدترین عکس منتشر شده از اثر جهانی گنبد قابوس از سبز شدن علف های هرز روی گنبد مخروطی شکل یا همان کلاهک این اثر جهانی خبر می دهد.

گنبد قابوس سال 98 خود را با باران و سیل آغاز کرد، سیلی که در طول چند روز نه تنها این محوطه جهانی، بلکه همه شهر احاطه کرد، هر چند آسیب های سیل به شهر و مردم بی شمار بودند که هنوز بخش زیادی از آن ها برطرف نشده اند اما آثار تاریخی درگیر این سیل نیز بخش دیگری از این آسیب ها بودند که شاید بتوان گفت درصد کمی از آن ها نیز هنوز جبران نشده اند.
اما گنبد قابوس به واسطه جهانی بودن اش داستان متفاوتی دارد، یکی از تهدیدهایی که از چند سال قبل گنبد جهانی قابوس را تهدید می کند، نم زدگی در جداره این اثر جهانی است، به خصوص در بخش های پایینی این بنای تاریخی. اما اکنون سبز شدن این علف های هرز روی گنبد مخروطی شکل این اثر جهانی، قطعا تهدید بیشتری برای این اثر جهانی محسوب می شود.
هر چند تصاویر منتشر شده از این گنبد جهانی در طول یکی دو سال گذشته نیز از وجود این علف های هرز خبر می دهد، اما به نظر می رسد شرایط نگهداری و حتی بارانِ سیل آسایی که نوروز امسال در این منطقه بود، عاملی موثر در رشد سریع تر و سرسبزی بیشتر این اثر تاریخی شده است.
نوروز نورتقانی - مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس - 25 خرداد امسال در نشست تخصصی میراث فرهنگی و مواجهه با بحران سیل درباره شهر گلستان بعد از سیل؛ با تاکید بر این که قطعاً شعوری پشت انتخابِ مکان ساخت برج گنبد قابوس است که روی تپه ساخته شده، اظهار کرد: در زمان وقوع سیل، نگران گِل آلود شدن آب بودیم که خوشبختانه آب گل آلود نشد، در آن شرایط اگر آب منطقه گل آلود می شد، نشان از آب شستگی تپه ها و محوطه های اطراف بود اما با توجه به سطح بالا آمدگی تپه از سطح زمین یعنی 9 متر و 88 سانتی متر، این اتفاق نیفتاد در حالی که در بخش هایی از شهر، تا حدود یک متر و نیم زیر آب رفت.
وی خیسی بنای گنبد قابوس که از ابتدای امسال چقدر افزایش داشت را نتیجه سیل و باران دانست و گفت: ولی خوشبختانه، نم در پایه بنا باعث تغییر زیادی نشده است.
هفت سال از جهانی شدن گنبد قابوس می گذرد، اثری جهانی که گنبد قابوس به عنوان بلندترین برج آجری جهان یکی از بی نظیرترین یادمان های برجسته معماری ایران در دوره اسلامی در شمال شهر گنبد کاووس و در 30 کیلومتری بازمانده شهر باستانی گرگان (جرجان) قرار گرفته است. این اثر به سال 397 هجری قمری به عنوان یادمان شمس المعالی قابوس بن وشمگیر ساخته شده است.
ارتفاع این برج 55 متر و با احتساب بلندی تپه در مجموع 70 متر از سطح زمین ارتفاع دارد. به روی بدنه جریان دو ردیف کتیبه به خط کوفی ساده نصب شده است که بانی و تاریخ انسان را معرفی می کند. این بنای عظیم تمام آن از آجر ساخته شده و نمونه ای ارزنده در فن آجرکاری است.
منبع: دنیای سفربه "موهای گنبد قابوس سبز شد!" امتیاز دهید
دیدگاه های مرتبط با "موهای گنبد قابوس سبز شد!"
کسریٰ 18 خرداد 1401
سیل گنبد شایعهست.
با همین شایعه پراکنیها، توانستند برای احداث سدّ نظرات موافق را جذب کنند.
اتفاقی که فروردین 98 در گنبد روی داد، آبگرفتگی بود، نه سیل. دلیل آبگرفتگی مسدود بودن مسیل رودخانههاست که هیچ کدام به دریا راه ندارند. دلیلش خاکریزهای جاده و راه آهن است که مجرای رودخانهها را قطع کرده است.
سیل اتفاقی بود که در شیراز افتاد.
سیل با آبگرفتگی از زمین تا آسمان تفاوت دارد.