آیا بازی های بومی و محلی به فراموشی سپرده می شوند؟
به گزارش مجله رویگری، بازی های بومی و محلی
بازی های بومی و محلی هر سرزمین نشان دهنده بخشی از پیشینه مردم آن سرزمین است. این بازی ها ریشه در فرهنگ و زندگی مردم ایران دارد. یکی از فعالیت هایی که بچه ها بیشتر وقتشان را به آن اختصاص می دادند بازی های محلی بود و موجب می شد تا بسیاری از روابط اجتماعی را در آن یاد بگیرند و به نحوی با بازی های بومی و محلی وارد اجتماع می شدند و مسیر زندگی خود را در خارج از منزل شروع می کردند. متاسفانه امروز بسیاری از این بازی های محلی فراموش شده اند و بعضی بازی های ناهماهنگ با فرهنگ کشور ما در حال رایج شدن هستند. در ادامه با خبرنگاران همراه شوید تا صحبت های غلامرضا جفعری، رییس فدراسیون ورزش روستایی - عشایری را در این باره بخوانیم.
ارتباط بین نسل ها
غلامرضا جفعری، رییس فدراسیون ورزش روستایی - عشایری در گفت و گو با خبر گزاری های معتبر گفت که بازی های بومی و محلی می تواند ارتباط بین نسل قدیم و تازه را استحکام بخشد. علاوه بر آن این بازی ها یکی از ابزارهای قدرتمند بالا بردن توانایی های جسمی و ذهنی بچه ها هستند. ممکن است بعضی بیاندیشند که چه لزومی دارد تا در قرن بیست و یکم و با وجود این همه تفریح های رایانه ای باز هم در پی بازی های قدیمی باشیم.
اما غلامرضا جعفری معتقد است که: ((وجه قالب بازی های بومی و محلی، فرهنگ و میراث نامحسوس آن است که باید ما آن را با ترفندهای مختلف به نسل کنونی انتقال دهیم زیرا آنچه در شرایط کنونی مهم به نظر می رسد کارکرد آموزشی و تربیتی این بازی ها است، کارشناسان بر این باورند که این بازی ها می توانند با توجه به پیش زمینه های تاریخی خود نقش مهمی در زندگی و آموزش بچه ها داشته باشند به همین علت خانواده ها باید از این امر مهم آگاهی داشته باشند.))
علاوه بر این موارد این بازی ها نیازی به پرداخت هزینه ندارند و به راحتی می توان در یک جمع زیاد به بازی کردن پرداخت. بسیاری از مهارت های بنیادی که بعدها در زندگی افراد به کار می آیند در همین بازی ها آموخته می شوند اما متاسفانه امروزه بازی های کامپیوتری و تلفن همراه تفریح اصلی بسیاری از خانواده ها شده است و این سبک از زندگی موجب شده است گرما و صمیمیت به شکل قدیم در خانواده ها احساس نگردد.
بازی های بومی و محلی تنها مختص بچه ها نیستند. بسیاری از این بازی ها می توانند به وسیله تمامی افراد خانواده اجرا شوند و به توانایی های ذهنی و جسمی آنان یاری نمایند. علاوه بر این ها بازی می تواند ارتباط بین بچه ها و بزرگ ترها را به شدت صمیمی تر کند. امروزه با زنده نگهداشتن چنین بازی هایی می توان جلوی انزوای امروزی نوجوانان را گرفت.
رییس فدراسیون ورزش روستایی - عشایری پیشنهاد می نماید که برای توسعه بازی های بومی و محلی و زنده نگهداشتن آن ها می توان آن ها را به نحوی در برنامه درسی مدارس و دانشگاه ها گنجاند تا هم برای آن ها شادی و نشاط را به ارمغان آورد و هم موجب حفظ این بازی های محلی گردد. راه چاره دیگری که پیشنهاد می گردد برگزاری جشنواره های فرهنگی است که در نهایت می تواند بازی ها را معرض دید مخاطبان قرار دهد. تا به امروز این فدرساوین یک داره المعارف تدوین نموده است و در آن ویژگی های بازی های بومی را توضیح داده است.
یکی دیگر از پیامدهای بازی های بومی و محلی می تواند جذب جهانگرد روستایی باشد. چرا که بسیاری از این بازی ها امروز تنها در روستا ها انجام می گیرد و با کمی توجه به آن ها می توانند به یکی از جاذبه های جهانگردی برای توریستان داخلی و خارجی تبدیل شوند. با این حال بازی ها با مسائل زیادی روبرو هستند و بعضی از آنان مانند چوگان به وسیله کشورهای دیگر مصادره شده اند.
منبع: الی گشت