راهکارهای فرار از مسائل گوارشی در سفر

به گزارش مجله رویگری، بیماری های گوارشی متعدد و ممکن است در هر کسی دیده گردد، ولی برخی از بیماری های گوارشی در روزهای تعطیل مانند نوروز و سفرهای نوروزی بیشتر بروز می نماید و مشکلاتی برای خانواده ها به وجود می آورد.

راهکارهای فرار از مسائل گوارشی در سفر

از سفر با تور سریلانکا به یکی از زیباترین کشورهای آسیایی سفر کنید و از شهرهای زیبای کلمبو و بنتوتا دیدن کنید.

این مسائل ممکن است در حین سفرهای نوروزی یا در روزهای دید و بازدید یا برای بیماران مبتلا به مشکل گوارشی قبلی اتفاق بیفتد.دکتر شهرام مطلع، فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، به برخی از این مسائل و مراقبت هایی که برای جلوگیری از آنها باید انجام داده گردد، اشاره نموده است.

مسائل گوارشی بچه ها

عمده ترین مشکل مربوط به بچه ها همان رودل کردن یا سوء هاضمه است که اغلب در اثر پرخوری روی می دهد. ایام نوروز زمانی است برای دید و بازدید، مهمانی رفتن و مهمانی دادن. در این مهمانی ها همه چیز مهیاست؛ شیرینی، آجیل، نقل ونبات، انواع میوه ها و نوشیدنی ها. فرض کنید یک خانواده در یک روز باید به ده خانه سر بزند و در هر خانه از مهمان پذیرایی خواهد شد و این فرصتی است تا کودک از هر چه در دسترس است استفاده کند؛ خوردن خوراکی های مختلف باعث سوء هاضمه، یعنی دل دردهای کولیکی یا قولنجی خواهد شد و معمولا کودک در توصیف آن می گوید دلم درد می گیرد و ول می نماید. البته علامت رودل فقط دل درد نیست و ممکن است نفخ شکم، بادگلو، اسهال و گاهی هم استفراغ در بیمار وجود داشته باشد. علت رودل نیز همواره پرخوری نیست و گاهی خوردن میوه آلوده نیز باعث رودل می گردد. در این مواقع پدر و مادرها باید به خورد و خوراک کودک شان توجه داشته باشند و تا جایی که می توانند تنقلات در دسترس آنها قرار ندهند. در مهمانی ها مراقب خوردن کودک باشند و مقداری از تنقلات را در روز به کودک بدهند و دقت نمایند که حتما غذا بخورد. دردهای کولیکی معمولا به خودی خود برطرف می گردد، ولی خوردن کمی عرق بیدمشک برای بهبود درد یاری نماینده است.

مسائل گوارشی بزرگسالان

بزرگ ترها هم ممکن است دچار سوء هاضمه شوند، ولی این مشکل بیشتر به بچه ها اختصاص دارد. مسائلی که در افراد بزرگسال دیده می گردد، بیشتر به علت داشتن سابقه بیماری گوارشی یا بیماری قبلی است که در ایام عید با تغییر رژیم غذایی تشدید می گردد. فرض کنید بیمار به فشار خون بالا مبتلاست و آجیل و تنقلات زیادی می خورد. بالا بودن مقدار نمک موجود در تنقلات باعث افزایش فشار خون می گردد، پس این افراد حتما باید از خوردن مواد شور و پرنمک اجتناب نمایند. بسیاری از افراد در جامعه مبتلا به بیماری نشانگان روده تحریک پذیر هستند. این افراد باید از خوردن مواد چرب، ادویه جات، نوشابه های گازدار و میوه با پوست اجتناب نمایند؛ چون این مواد باعث تشدید علائم سندرم روده تحریک پذیر می گردد. بیماران مبتلا به دیابت باید از خوردن شیرینی ها خودداری نمایند. دقت کنید مصرف چای هم باید محدود گردد؛ چون اگر قرار باشد در هر خانه یک چای بنوشید، قطعا همراه با آن قند هم مصرف می کنید و تا آخر شب یک مشت قند خواهید خورد. مصرف قند برای افراد سالم مضر است چه رسد به افراد دیابتی و بیمار.

برخی از افراد نیز دچار ریفلاکس مری هستند. ریفلاکس اختلالی در اسفنکتر مری است که در آن اسفنکتر شل می گردد. شلی دهانه مری باعث بیرون زدن اسید معده و به اصطلاح ترش کردن می گردد. این افراد باید از خوردن مواد تند مانند فلفل و ادویه جات، سس قرمز، شیرینی های چرب، غذاهای چرب، سیر و پیاز اجتناب نمایند. همچنین هنگام خواب بالش سفت و بلندی زیر سر خود بگذارند. این توصیه ها معمولا باعث بهبود می گردد، ولی ادامه ریفلاکس احتیاج به آنالیز دارد. دسته بعدی بیمارانی هستند که سابقه خونریزی معده دارند. این افراد حتما باید تحت نظر پزشک باشند و قبل از آغاز تعطیلات به پزشک مراجعه و با او درباره بیماری و داروهای مصرفی مشورت نمایند. دسته آخر مبتلایان به یکی از بدخیمی های گوارشی هستند. این بیماران همواره باید تحت نظر باشند و از پزشک خود بخواهند، اگر در ایام تعطیل به سفر می رود پزشک دیگری را به آنها معرفی کند تا در صورت احتیاج به او مراجعه نمایند. این افراد حتما باید مراقب تغذیه خود باشند و به هیچ وجه ناپرهیزی ننمایند و رفتن به سفر را به وقت دیگری یعنی بعد از بهبود و خاتمه درمان موکول نمایند. البته در ایام تعطیل هم بیمارستان ها و مراکز درمانی فعال است و جای نگرانی نیست.

بیماری های سفر

مسافرت های نوروزی در این ایام به دلیل تعطیلی مدارس و ادرات و... بسیار زیادتر از دیگر روزهای سال است. بیماری های گوارشی که در سفر رخ می دهد، چندان خطرناک نیست؛ ولی سفر را برای خانواده تلخ می نماید. بیماری گوارشی ـ مسافرتی معمولا از نوع اسهال مسافرتی است که در اثر خوردن آب یا خوراکی آلوده پدید می آید. برای جلوگیری از بیماری گوارشی ـ مسافرتی، خانواده ها باید به خوراکی هایی که در سفر مصرف می گردد، دقت نمایند و به هیچ وجه از فروشنده های دوره گرد چیزی نخرند. حتما آب پلمب شده بخرند و اگر قصد خرید دارند حتما به تاریخ فراوری مواد خوراکی توجه نمایند. سعی نمایند در رستوران های بین راهی غذا نخورند، مگر این که از نظافت و بهداشت آن اطمینان داشته باشند. برای خودشان غذا تهیه نمایند، اما غذای مصرفی باید خشک باشد و فاسد شدنی نباشد. غذاهای حاوی سس مایونز، تخم مرغ، گوشت و کالباس و... فاسد شدنی است و خوردن آنها موجب مسمومیت می گردد. مسمومیت ها عمدتا از نوع اسهال و استفراغ با درد شکمی است. اگر اسهال و استفراغ رخ بدهد، حتما باید آب ازدست رفته جبران گردد. برای جبران آب ازدست رفته باید میزان مصرف مایعاتی مانند آب، دوغ یا چای کم رنگ را بالا برد. اگر بیمار تهوع دارد می توان مقدار مایع را هر بار به اندازه یک قاشق چای خوری و آرام آرام به بیمار خوراند. این نوع از اسهال و استفراغ حدود 24 ساعت طول می کشد. اگر بعد از این مدت بهبودی حاصل نشد در اولین فرصت بیمار را باید به یک مرکز درمانی رساند. ممکن است اسهال از نوع عفونی باشد، در این صورت احتیاج به تجویز داروهای آنتی بیوتیک است.

منبع: جام جم

منبع: همگردی
انتشار: 25 بهمن 1398 بروزرسانی: 25 بهمن 1398 گردآورنده: rezaruigari.ir شناسه مطلب: 612

به "راهکارهای فرار از مسائل گوارشی در سفر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راهکارهای فرار از مسائل گوارشی در سفر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید