هشدار به مبتلایان ورم معده
به گزارش مجله رویگری، گاستریت یا همان ورم معده در واقع التهاب یا عفونت خفیف در لایه مخاطی معده است که در اثر کشیدن سیگار، زیاده روی در خوردن مواد غذایی که به سادگی قابل هضم نیستند، ترشح بیش از میزان اسید معده که اغلب در نتیجه مصرف نوشیدنی های الکلی صورت می گیرد، ابتلا به عفونت های باکتریایی یا عفونت های ویروسی، آنمی پرنشیز، بیماری های خودایمنی، رفلاکس مزمن صفرا، مصرف زیاد کافئین و مصرف بعضی از داروها مانند آسپرین و داروهای
هشدار به مبتلایان ورم معده
نویسنده: لادن گیاهی
دانشجوی دکترای تغذیه دانشگاه وین
گاستریت یا همان ورم معده در واقع التهاب یا عفونت خفیف در لایه مخاطی معده است که در اثر کشیدن سیگار، زیاده روی در خوردن مواد غذایی که به سادگی قابل هضم نیستند، ترشح بیش از میزان اسید معده که اغلب در نتیجه مصرف نوشیدنی های الکلی صورت می گیرد، ابتلا به عفونت های باکتریایی یا عفونت های ویروسی، آنمی پرنشیز، بیماری های خودایمنی، رفلاکس مزمن صفرا، مصرف زیاد کافئین و مصرف بعضی از داروها مانند آسپرین و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، استرس، رژیم غذایی نامناسب، خستگی یا کار زیاد و در نهایت وجود باکتری هلیکوباکتر پیلوری در معده ایجاد می گردد و در صورتی که گاستریت به صورت مزمن در بیاید مهم ترین نکته برای مبتلایان، مداومت در اجرای نکات زیر است:
انتخاب هوشمندانه غذا، در حقیقت یک رژیم غذایی ثابت برای تمام مبتلایان به گاستریت وجود ندارد، زیرا افراد مختلف به طور یکسان به غذاهای گوناگون حساسیت نشان نمی دهند و بدانید که داشتن رژیم غذایی متعادل و متنوع، یعنی استفاده از تمام گروه های غذایی در طی روز برای تأمین احتیاج سلول های مخاط گوارش و حمایت سیستم ایمنی، اصلی ترین توصیه غذایی است. پس باید از تمام گروه های غذایی بهره ببرید و حذف گروه میوه و سبزی و موادغذایی غنی از فیبر را فراموش نفرمایید. فقط آن موادغذایی را از گروه های غذایی حذف یا محدود کنید که باعث تحریک شما می شوند و نباید کل گروه غذایی را حذف کنید. به یاد داشته باشید که فیبر موجود در سبزیجات، میوه جات و حبوبات برای سلامت دستگاه گوارش شما مفید است. باز تأکید می گردد محدودیت غذایی در افراد مختلف فرق دارد؛ اما محدودیت های مشترک در این مبتلایان، ادویه جات زیاد، نعنا، غذاهای تند، چرب و دیرهضم هستند. سوسیس، کالباس و فست فودها، سس های چرب و سس گوجه فرنگی، پنیر پیتزا، خامه، اندازه زیاد سیب زمینی سرخ شده، کباب های چرب، دیزی، فلافل و سمبوسه از این قبیل غذاها هستند. در موارد حملات حاد به طور کلی بهتر است غذاهای جامد و گوشتی محدود شوند.
مصرف شیر و فرآورده های لبنی را به 3 واحد یا کمتر محدود کنید و بدانید مصرف بیش از این اندازه باعث تحریک ترشح اسید معده می گردد، اما به هیچ اسم لبنیات را حذف نکنید و حتماً از انواع کم چرب یا بدون چربی استفاده فرمایید.
نوشیدن 6 تا 8 لیوان آب و مایعات در طی روز به کنترل اسید معده یاری می نماید. برترین زمان برای خوردن آب یک ساعت قبل یا بعد از غذاست. آبمیوه هایی که اسید کمی دارند، مانند آب هلو، سیب و انگور (صد درصد طبیعی) انتخاب های مناسبی بعد از آب هستند؛ اما آب پرتقال و سایر مرکبات، شکلات گرم یا شیر کاکائوی گرم، چای نعنا و قهوه حتی به صورت دکافئینه نباید جزء عادات نوشیدنی روزانه شما باشد. الکل از مضرترین موارد برای مبتلایان به گاستریت است.
رعایت نظم در ساعات غذا خوردن و پرهیز از خوردن در فواصل نامنظم و کوتاه مدت هم از نکات بسیار کلیدی است، زیرا این امر باعث تحریک مداوم و ترشح اسید می گردد. بنابراین بهتر است 3 ساعت فاصله بین خوردن مواد غذایی رعایت گردد. ضمن آنکه آرام خوردن غذا و عادت به دست کشیدن از غذا در هر وعده قبل از احساس سیری هم نباید فراموش گردد. مبتلایان به گاستریت باید جدا از خوردن غذا در شرایط استرس، همراه با تلویزیون و یا هنگام مطالعه پرهیز نمایند. از مصرف چند نوع غذای مختلف در یک وعده حتماً پرهیز فرمایید و در هر وعده یک نوع غذا را انتخاب کنید. سیب، هلو، آب هویج، آب اسفناج، موز، عسل و برنج از موادغذایی بسیار مناسب برای مبتلایان به گاستریت هستند.
منبع: نشریه دنیای تغذیه، شماره 108
منبع: راسخون