هکرهای کلاه سفید برای مقابله با کرونا وارد میدان شدند
به گزارش مجله رویگری، هکرهای مدنی در یک واکنش جهانی به شیوع کووید 19 مستقیما وارد همکاری با دولت ها شدند و مقامات دولتی تلاش می کنند با استفاده از ایده های هکری برنامه های جدیدی را برای ردگیری افراد و مناطق آلوده به ویروس اجرا کنند. یکی از فواید بسیار مهم این همکاری افزایش شفافیت عملکرد دولت ها در رابطه با حفظ حریم خصوصی شهروندان و گسترش سیستم های نظارتی نرم افزاری است.
به گزارش خبرنگاران، ایرنا نوشت: شروع ماجرا روزی بود که لی دانگ هون از تحمل ماسک های صورت خسته شد.
ماه ژانویه بود و ویروس جدید کرونا به تازگی کره جنوبی را نیز به تسخیر خود درآورده بود. اطلاعات غلط از جمله شایعات عجیب و غریب درباره کسب وکارهای آلوده به ویروس و تصاویر قلابی از ماسک های مورد استفاده قربانیان بیماری کووید 19 در شبکه های اجتماعی دست به دست می شد.
مرکز کنترل و جلوگیری از بیماری های کره جنوبی، گزارش هایی درباره شرایط ویروس منتشر می کرد، اما رمزگشایی اطلاعات مندرج در این گزارش ها بسیار دشوارتر از درک یک پیام ترسناک منتشر شده در فیسبوک بود.
بالاخره لی و یک دانشجوی مهندسی صنایع در دانشگاه کونگ هی واقع در سئول، تصمیم گرفتند وب سایتی را برای بهبود شرایط اطلاع رسانی درباره ویروس جدید کرونا راه اندازی کنند.
لی که خود را یک برنامه نویس قابل می دانست، در عرض یک روز سایت خود را با دامنه Coronamap.site راه اندازی کرد تا بتواند گستره شیوع آلودگی را ردگیری کند.
وی این وب سایت را با 82 دلار هزینه که از جیب خود پرداخته بود، در ساعت 10 شب روز 30 ژانویه راه اندازی کرد. روز بعد 2.4 میلیون نفر پست فیسبوک او را درباره این وب سایت خوانده بودند.
پس از مدت کوتاهی، لی 20 دانشجوی دیگر را برای گردآوری اطلاعات مربوط به محل های آلوده به ویروس که در وب سایت های دولتی اعلام می شد، برای بارگذاری این اطلاعات در وب سایت خود به کار گرفت.
این وب سایت تا به امروز به عنوان یکی از منابع اصلی ردگیری دقیق مناطق آلوده به ویروس و مناطقی که افراد ناقل ویروس به آن رفت و آمد دارند، کار خود را ادامه می دهد و اطلاعات آن به صورت دقیقه ای به روز می شود.
لی در این رابطه گفت: امیدوارم آلودگی ویروس کرونا به زودی از بین برود و همه شهروندان به زندگی عادی خود بازگردند. در این صورت وب سایتم را تعطیل می کنم.
شرکت های اپل و گوگل در حال توسعه یک نرم افزار ردگیری ارتباط هستند تا بتوانند کاربران گوشی های هوشمند را در زمان برخورد با افراد شناسایی شده مبتلا به کووید 19 از این موضوع آگاه کنند؛ اما در تایوان، کره جنوبی و سایر کشورها، برنامه نویسانی مانند لی برای آگاه سازی مردم از شرایط شیوع ویروس کرونا پا پیش گذاشته اند.
برخی از این افراد توسعه دهندگان حرفه ای وب هستند، در حالی که برخی دیگر خود را هکرهای کلاه سفید (به عنوان نشانی از هکرهای خوب) یا هکرهای مدنی می دانند که مستقیما با دولت های متبوع خود در ارتباط هستند.
با وجود این که کشورهای آسیایی در این خصوص منحصر به فرد نیستند و وب سایت های مشابهی در آمریکا و آلمان نیز راه اندازی شده است، به نظر می رسد که برنامه نویسی داوطلبانه موجب بهبود شرایط اطلاع رسانی و حفظ جان انسان ها شده است.
لی تنها مدت کوتاهی پس از راه اندازی وب سایت خود ناچار شد عملکرد آن را برای رئیس جمهوری کره جنوبی تشریح کند.
در تایوان، دولت به کمک هکرهای مدنی آمده است و از تلاش آن ها برای اطلاع رسانی عمومی حمایت می کند. در ماه فوریه پس از این که یک مهندس ساکن شهر تاینان در تایوان برنامه ای را توسعه داد که نزدیک ترین فروشگاه های عرضه کننده ماسک را به کاربران معرفی می کرد، محبوبیت این برنامه به سرعت پای دولت را به میان کشید و آدری تنگ، وزیر ارتباطات دیجیتال تایوان از گوگل خواست که هزینه چند هزار دلاری میزبانی ابری این برنامه را از وی دریافت نکند و گروهی از متخصصان را در اختیار او قرار داد تا کارکرد مستمر این برنامه تضمین شود البته گوگل هنوز در رابطه با این درخواست، پاسخی نداده است.
تنگ پیش از عضویت در کابینه دولت تایوان در سال 2016 میلادی، یک هکر مدنی بود. او نقشه اماکن آلوده دولت را طراحی کرده و داوطلبان را برای تکمیل بانک اطلاعاتی این برنامه و هماهنگ کردن لحظه ای آن با اطلاعات داروخانه ها، ساماندهی کرده است.
تنگ ماه قبل در بازدید از یک اتاق فکر در واشنگتن موسوم به مرکز استیمسون در رابطه با این برنامه گفت: این کار علاوه بر بهبود کارآیی تخصیص منابع، موجب آرامش عمومی شده است؛ چراکه اکنون مردم می دانند ماسک های بیش تری در جهت عرضه به شهروندان واقع شده است و دچار کمبود ماسک نیستیم. به این ترتیب وحشت شهروندان از بین می رود.
دولت تایوان پیش از این تنها توانسته بود تعداد انگشت شماری از داوطلبان را برای کار در پروژه های مستقل ترغیب کند. اما اکنون صدها داوطلب برای مقابله با شیوع کووید-19 به پروژه های دولتی پیوستند.
یکی از توسعه دهندگان نرم افزار کره ای به نام فین جون کیانگ، در یک وب سایت به اشتراک گذاری کدهای هکری نوشت: حقیقتا این اولین بار است تعداد زیادی از هکرها و توسعه دهندگان برای تولید و فعال سازی صدها برنامه با یک هدف واحد اقدام کرده اند. دولت در توسعه ابزارهای نرم افزاری عملکرد مطلوبی ندارد، زیرا به طور کلی ارائه دهندگان خدمات عمومی، مصرف کنندگان اصلی این ابزارها نیستند.
دولت ژاپن توسعه دهندگان اجتماعی از جمله نوجوانان دبیرستانی را در یک پروژه ثبت نام کرده است تا با کمک آن ها یک وب سایت چندزبانه برای اطلاع رسانی درباره شهر توکیو و یک وب سایت برای اطلاع رسانی درباره تمام کشور راه اندازی کند.
هال سکی، بنیانگذار گروه فنی Code for Japan در یکی از فراخوان های اخیر این گروه که منجر به گردهم آیی بیش از بیست هکر از سراسر آسیا با هدف به اشتراک گذاری ایده های جدید شد، اعلام کرد: از مشاهده انگیزه قوی جوامع محلی برای کمک به دولت، کاملا شگفت زده شدم.
کنجی هیروموتو یکی از مقامات ارشد دولت ژاپن معتقد است این اولین بار است که در یک پروژه شهری در توکیو این نوع همکاری شکل می گیرد و همکاری مستقیم با جامعه فنی شهری در مقایسه با شرکت های ژاپنی، موجب افزایش بیشتر سرعت پیشرفت پروژه شده است.
هدف برخی از داوطلبان از مشارکت در این پروژه ها حفظ شفافیت عملکرد دولت و محافظت از حریم خصوصی شهروندان در جریان توسعه کاربرد فناوری های نظارتی توسط دولت به منظور ردگیری مبتلایان به بیماری کووید 19 و نحوه شیوع آن است.
کوین چو که یک برنامه نویس 20 ساله سنگاپوری است، می گوید کنجاوی موجب مشارکت وی در توسعه برنامه دولتی TraceTogether شده که ماه پیش راه اندازی شده است.
وزارت فناوری دولت سنگاپور به مردم اطمینان داده است که این برنامه با وجود ثبت و ارسال اطلاعات مکانی کاربران، به صورت داوطلبانه مورد استفاده شهروندان قرار می گیرد و دسترسی به اطلاعاتی که توسط آن گردآوری می شود، به شدت محدود شده است.
با وجود این چو توانست نشانگرهایی را در کد این برنامه شناسایی کند که به یکی از نهادهای گردآوری اطلاعات دولتی اشاره داشتند.
او یافته های خود را درباره احتمال نقض حریم خصوصی در این برنامه به صورت آنلاین منتشر کرد و سپس با توسعه دهندگان برنامه تماس گرفت. آن ها نیز برنامه را به روزرسانی کرده وکدهای مشکوک را از آن حذف کردند.
چو در ایمیلی به نشریه بیزنس ویک گفت: من به کشف نحوه کارکرد برنامه ها علاقه دارم. اقدامات شخصی می تواند در ارزیابی ادعاهای مطرح شده توسط توسعه دهندگان یک برنامه بسیار موثر باشد.
البته تبعیت از این رویکرد در کشورهای اقتدارگرا مانند چین چندان آسان نیست. در چنین کشورهایی دولت نقش متمرکزتر و جدی تری در توسعه و اجرای برنامه هایی دارد که می توانند به عنوان حصارهای دیجیتالی مورد استفاده قرا گیرند و مقامات آن ها کمتر به هکرهای کلاه سفید مانند لی دو هی در کره جنوبی توجه می کنند.
لی که ابتدا یک استارتاپ را بنیانگذاری کرد و بعد به یک ستاره تلویزیونی در کره جنوبی تبدیل شد، اکنون گروهی از دانشجویان برنامه نویس را رهبری می کند که قصد راه اندازی یک وب سایت اطلاع رسانی در خصوص تولید ماسک مشابه نمونه موجود در تایوان را دارند.
در این راستا مقامات دولت کره جنوبی با او و 100 هکر دیگر تماس گرفته و تمایل خود را برای تامین اطلاعات و خدمات میزبانی ابری اعلام کرده اند.
لی با اشاره به این که همکاری با هکرهای مدنی در کشوری که دارای سابقه اعتراضات خیابانی است به عنوان یک سوپاپ اطمینان عمل می کند، در این رابطه می گوید: هکرهای مدنی می توانند موجب تحول دولت شوند. این جنبش چیزی نیست که در آینده از بین برود. این فرهنگ به مرور زمان بیشتر و بیشتر جا می افتد.
منبع: جام جم آنلاین