تهرانی ها چطور آش گوجه فرنگی مجلسی رو لعابدار و خوشمزه می پزن؟
به گزارش مجله رویگری، آش گوجه فرنگی از آن دسته آش هایی است که زمستان و تابستان نمی شناسد. تهرانی ها آش گوجه فرنگی را حسابی لعابدار و خوشمزه می پزند، تبریزی های به آن بامادور آشی و لرها به آن آش تماته می گویند. بد نیست بدانید آش گوجه فرنگی یک برای درمان گرمازدگی هم هست. چند روش طرز تهیه آش گوجه فرنگی به روش تهرانی، تبریزی و همدانی، بعلاوه فوت و فن های پخت آش گوجه فرنگی خوشمزه و لعابدار در شهرهای مختلف ایران را در بخوانید. با همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه آش گوجه تهرانی (روش اول)
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
سبزی آش (تره، گشنیز و جعفری) | 300 گرم خرد شده |
برنج (نیم دانه) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
لوبیا چیتی یا لوبیا چشم بلبلی | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
گوجه فرنگی پوره شده | نیم کیلوگرم |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
آبغوره | 3 قاشق غذاخوری (یا نصف لیوان غوره تازه) |
پیاز (برای پیاز داغ) | 4 عدد میانه |
استاک، آب قلم یا آب جوش | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
نعناع خشک | برای نعناع داغ |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
روغن | به اندازه کافی |
ماست چکیده | برای تزیین آش گوجه فرنگی |
مدت زمان آماده سازی مواد: 10 دقیقه
مدت زمان پخت آش گوجه فرنگی تهرانی: 120 دقیقه
اندازه کالری در 100 گرم آش گوجه فرنگی: حدود 35 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه آش گوجه با برنج به روش تهرانی
آش گوجه تهرانی یکی از محبوب ترین انواع آش گوجه با لعاب زیاد است. علت لعاب آش گوجه تهرانی هم استفاده از برنج نیم دانه و آب قلم در طرز تهیه این آش است. در ادامه مراحل طرز تهیه آش گوجه اصیل به روش تهرانی را دنبال کنید.
مرحله اول: مواد آش گوجه را آماده کنید
ابتدا لوبیا چیتی یا لوبیا چشم بلبلی را از شب قبل بخیسانید تا نفخ آنها گرفته گردد. از یک ساعت قبل هم برنج نیم دانه را پاک کنید و با اندازهی آب بخیسانید. برای آغاز آشپزی، پیازها را پوست بگیرید و نگینی خرد کنید. لوبیاهای خیس خورده را هم آبکش کنید و با اندازهی آب بپزید.
در صورت تمایل می توانید برنج ایرانی باکیفیت و انواع حبوبات را به روش های خرید یا اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله دوم: پیاز داغ درست کنید
2 عدد از پیازها را بشویید، پوست بگیرید و نگینی خرد کنید. در قابلمه ای که می خواهید آش گوجه فرنگی را بپزید پیازها را با اندازهی روغن در یک قابلمه بریزید و روی حرارت بگذارید. پیازها را تفت دهید تا طلایی شوند. سپس زردچوبه و فلفل سیاه و رب گوجه را اضافه کنید و تفت دهید تا رب رنگ باز کند و طعم خام آن گرفته گردد.
برای خرید انواع ادویه معطر غذا، پیاز داغ آماده، روغن سرخ کردنی و رب گوجه می توانید به روش اینترنتی یا حضوری از فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: برنج و سبزی را اضافه کنید
سپس برنج را آبکش کنید و در قابلمه حاوی پیاز داغ و رب گوجه () بریزید. 2 لیوان فرانسوی دسته دار آب جوش یا یا یا مخلوطی از این مواد را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید برنج ها کاملا بپزند و لعاب بیندازند. سپس سبزی آش را هم اضافه کنید تا سبزی ها بپزند.
سبزی منجمد آش را می توانید از فروشگاه های به روش های خرید حضوری یا اینترنتی تهیه کنید.
مرحله چهارم: نعناع داغ و پیاز داغ درست کنید
در این فاصله برای تزیین آش گوجه فرنگی نعناع داغ و پیاز داغ درست کنید. 2 عدد پیاز به جای مانده را بشویید، پوست بگیرید و خلالی نازک خرد کنید. در یک تابه اندازهی روغن سرخ کردنی بریزید و پیازهای خلالی خرد شده را سرخ کنید. پیازها را از تابه بیرون بیاورید. اندازهی دیگر روغن در تابه بریزید و نعناع خشک را به مدت 30 ثانیه تفت دهید و نعناع داغ درست کنید.
در صورت تمایل می توانید سبزی خشک نعناع را به روش های اینترنتی و حضوری از تهیه کنید.
مرحله پنجم: بقیه مواد آش گوجه فرنگی را اضافه کنید
بعد از پختن سبزی و برنج، وقتی لوبیاها پختند، آنها را آبکش کنید و در قابلمه بریزید. یا غوره تازه و نمک را هم اضافه کنید. اجازه دهید آش گوجه جا بیفتد و قوام پیدا کند.
مرحله آخر: آش گوجه فرنگی تهرانی را تزیین و سرو کنید
سپس آش گوجه را در ظرف سرو بریزید و روی آش را با ، یا سایر مواد دلخواه مثل ماست چکیده تزیین و سرو کنید.
شما می توانید ماست و آبغوره را به صورت اینترنتی و حضوری از فروشگاه های بخرید.
بیشتر بخوانید:
مواد لازم برای تهیه آش گوجه تبریزی (روش دوم)
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
گوجه فرنگی | 1 کیلوگرم |
برنج ایرانی | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
لوبیا چشم بلبلی | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
پیاز | 2 عدد میانه |
تره و جعفری | از هر کدام 200 گرم |
نعناع خشک | 2 قاشق غذاخوری |
غوره تازه | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
آبغوره | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
آب قلم | 3 لیوان فرانسوی دسته دار |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه لازم |
روغن سرخ کردنی | به اندازه کافی |
مدت زمان آماده سازی و استراحت مواد: 6 ساعت
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت آش گوجه فرنگی تبریزی: 1 و نیم ساعت
مراحل طرز تهیه آش گوجه تبریزی (روش دوم)
در تبریز و ارومیه به آش گوجه فرنگی آبغورا آشی (بامادور آشی) هم می گویند. در آش ترکی گوجه فرنگی تبریزی از استاک گوشت یا مرغ یا آب قلم (یا آب جوش) و لوبیا چشم بلبلی در ترکیب آش استفاده می نمایند و ترکیب سبزی آش شامل نعناع، تره و جعفری است. روش تهیه آش گوجه ترکی تا حدود زیادی شبیه آش گوجه تهرانی است. در ادامه مراحل تهیه آش گوجه تبریز را به ترتیب دنبال کنید.
مرحله اول: مواد اولیه آش را آماده کنید
ابتدا لوبیاها را از شب قبل با اندازهی آب بخیسانید تا نفخ آنها گرفته گردد. سبزی ها را بشویید و اجازه دهید آب خود را از دست بدهند. سپس آنها را به صورت ریز و ساطوری خرد کنید. اگر نعناع خشک ندارید، از 150 تا 200 گرم نعناع تازه بهره ببرید. پیازها را هم پوست بگیرید و نگینی خرد کنید.
مرحله دوم: پیاز را تفت دهید
برای آغاز به کار آشپزی، در یک قابلمه اندازهی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ گردد. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و تفت دهید تا طلایی شوند. زردچوبه و فلفل سیاه را هم اضافه کنید و تفت دهید. لوبیاها را آبکش کنید و در قابلمه بریزید. لوبیاها را با پیاز و ادویه ها تفت دهید. سپس آب قلم را اضافه کنید.
مرحله سوم: برنج و سبزی ها را اضافه کنید
بعد از اینکه لوبیاها به مدت 45 دقیقه تا 1 ساعت پختند و نرم شدند، برنج را اضافه کنید و هم بزنید. 15 دقیقه بعد، سبزی های خرد شده هم به آش بیفزایید و هم بزنید. در این فاصله، گوجه فرنگی ها را بشویید و رنده یا در غذاساز پوره کنید. سپس پوره گوجه و غوره ها را در قابلمه بریزید و مواد را هم بزنید.
مرحله چهارم: چاشنی آش گوجه فرنگی را اضافه کنید
حدود 30 دقیقه بعد که هم برنج پخت و هم سبزی ها نرم شدند، آبغوره و نعناع خشک و نمک را اضافه کنید. همه مواد را هم بزنید. اجازه دهید آش گوجه جا بیفتد و قوام بگیرد.
مرحله آخر: بامادور آشی را سرو کنید
آش گوجه ترکی یا بامادور آشی که جا افتاد، این آش گوجه خیلی خوشمزه و لذیذ را در ظرف مورد نظرتان بریزید و روی آش را با ماست، نعناع داغ، پیاز داغ و مواد دلخواه خود تزیین و آن را سرو کنید.
مواد لازم برای تهیه آش گوجه همدانی (روش سوم)
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
گوجه فرنگی | نیم کیلوگرم |
سبزی آش (نعناع، جعفری و تره) | 1 کیلوگرم (در حالت پاک نشده) |
برنج نیم دانه | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
لپه | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
پیاز | 2 عدد میانه |
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به اندازه لازم |
آب قلم یا آب جوش | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن سرخ کردنی | به اندازه کافی |
مدت زمان آماده سازی و استراحت مواد: 6 ساعت
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت آش گوجه همدانی: 1 و نیم ساعت
مراحل طرز تهیه آش گوجه همدان با لپه
همدانی برای درست کردن آش گوجه فرنگی به جای لوبیا، از لپه استفاده می نمایند و غوره و آبغوره هم در این رسپی حذف شده است. در ادامه مراحل تهیه آش گوجه همدانی را به ترتیب دنبال کنید.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
ابتدا لپه را پاک نموده و از شب قبل خیس کنید. برنج را هم از یک ساعت قبل از آغاز آشپزی در اندازهی آب و نمک بخیسانید. سبزی های آش را تمیز کنید، بشویید و کمی درشت تر از، خرد کنید. گوجه ها را هم بشویید و پوره کنید. پیازها را پوست بگیرید و نگینی ریز یا خلالی باریک خرد کنید.
مرحله دوم: پوره گوجه فرنگی را با پیاز داغ و رب تفت دهید
در یک قابلمه اندازهی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ گردد. سپس پیازها را در روغن بریزید و تفت دهید تا سبک شوند. سپس زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه کنید. رب گوجه را اضافه کنید و کمی تفت دهید تا رنگ باز کند. بعد نوبت به اضافه کردن گوجه ها می رسد. به مدت 10 دقیقه صبر کنید تا طعم خام گوجه گرفته گردد.
مرحله سوم: لپه و برنج را اضافه کنید
برنج و لپه را آبکش کنید و به محتویات قابلمه اضافه کنید و هم بزنید. سپس آب جوش یا آب قلم را به قابلمه اضافه کنید. حدود یک ساعت صبر کنید تا لپه ها بپزند. بعد سبزی های خرد شده را اضافه کنید. نیم ساعت دیگر اجازه دهید مواد آش بپزند و سبزی ها نرم شوند. سپس نمک و چاشنی های دلخواه را اضافه کنید.
مرحله آخر: آش گوجه فرنگی همدانی را تزیین و سرو کنید
وقتی آش گوجه فرنگی جا افتاد و غلظت کافی پیدا کرد، آن را با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین و سرو کنید.
طرز تهیه آش گوجه تبریزی با بلغور (روش چهارم)
تبریزی ها آش گوجه را به یک روش دیگر هم درست می نمایند. در این روش، به جای برنج ایرانی یا نیم دانه، از بلغور گندم استفاده می گردد و دانه های غوره حذف می گردد تا ترشی غذا کمتر گردد.
در این روش پخت آش گوجه فرنگی با بلغور، بلغور گندم خیس خورده را در 15 دقیقه پایانی پخت اضافه کنید، چون بلغور زودتر از برنج می پزد. بعلاوه احتمال ته گرفتن بلغور زیاد تر از برنج است. بقیه مراحل را مانند روش بالا دنبال کنید.
نکات مهم در طرز تهیه آش گوجه فرنگی
- در طرز تهیه آش گوجه فرنگی شمالی (گیلان و مازندران) گاهی از گوشت گوسفند هم استفاده می گردد. در این صوت باید گوشت را با پیاز تفت دهید و بپزید و سایر مراحل شبیه همین دستور پخت گفته شده است.
- در صورت تمایل می توانید قبل از اضافه کردن حبوبات و سبزی، ترکیب آش گوجه فرنگی را در غذاساز یا میکسر پوره کنید.
- برای تهیه آش گوجه فرنگی می توانید اندازهی گشنیز و اسفناج خرد شده نیز به آش اضافه کنید.
- در صورت تمایل می توانید به آش گوجه فرنگی اندازهی گوشت قلقلی تفت داده شده اضافه کنید.
- برای اینکه آش گوجه فرنگی شما مقوی تر گردد و ویتامین ها و مواد معدنی آن بیشتر گردد، می توانید اندازهی شلغم نیز به آن اضافه کنید.
- طرز تهیه آش گوجه فرنگی کرمانشاهی هم مثل روش طرز تهیه آش گوجه فرنگی تبریزی است.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن آش گوجه فرنگی
در طرز تهیه آش گوجه از چه سبزیجاتی استفاده می گردد؟
در طرز تهیه آش گوجه فرنگی می توانید تنها از ترکیب تره و جعفری و کمی هم نعناع بهره ببرید و یا در صورت تمایل اندازهی گشنیز و اسفناج خرد شده نیز به آش اضافه کنید.
برترین روش برای خوش رنگ شدن آش گوجه چیست؟
در طرز تهیه آش گوجه فرنگی می توانید برای خوشرنگ شدن آش اندازهی رب گوجه فرنگی تفت داده شده در روغن نیز به آن اضافه کنید.
محصولات مرتبط
زعفران چهار گرمی نوین زعفران
499,000 تومان 755,000 تومان 34% تخفیف
نمک تصفیه شده خوراکی یددار قوطی 550 گرم تابان
30,900 تومان 35,000 تومان 12% تخفیف
زردچوبه 400 گرمی فامیلا
118,900 تومان 129,900 تومان 8% تخفیف
پودر فلفل سیاه 150 گرمی فامیلا
107,900 تومان 117,900 تومان 8% تخفیف
سرکه قرمز 3000 گرم بیژن
86,900 تومان 95,900 تومان 9% تخفیف
رب گوجه فرنگی 800 گرمی فامیلا
44,900 تومان 59,900 تومان 25% تخفیف
رب گوجه فرنگی 800 گرمی آتا
45,900 تومان 55,000 تومان 17% تخفیف
برنج 2.26 ک گلستان
278,900 تومان 338,900 تومان 18% تخفیف
عدس 900 گرمی (استند آپ) گلستان
135,900 تومان 154,900 تومان 12% تخفیف
لپه بسته سلفونی 900 گرمی مادلین
89,900 تومان 99,900 تومان 10% تخفیف
لوبیا چیتی 900 گرمی سبزدانه
155,900 تومان 169,900 تومان 8% تخفیف
لوبیا سفید بسته سلفونی 900 گرمی آذوقه
176,900 تومان 196,900 تومان 10% تخفیف
ماست موسیر یونانی 500 گرمی می ماس
48,900 تومان 65,000 تومان 25% تخفیف
سبزی قلیه ماهی و میگو منجمد 400 گرم نوبر سبز
82,900 تومان 97,700 تومان 15% تخفیف
مخلوط زیبا 400 گرمی نوبر سبز
65,900 تومان 77,700 تومان 15% تخفیف
منبع: افق کوروش